CROSSWAYS: Go South!

Go South! VITKAC, Warszawa25 września 2024

Go South! to kolejne wydarzenie z cyklu CROSSWAYS Wine & Food. Tym razem wina i alkohole z południowej półkuli: Ameryki Południowej (Peru, Chile, Argentyna), Południowej Afryki oraz Australii i Nowej Zelandii. Ambasada Peru zorganizowała masterclass „Ceviche, wino i pisco”, który prowadzili szefowie René Villalba oraz Aldo Herrera.
Andrej Razumovsky (Alpamanta) poprowadził seminarium dot. win biodynamicznych z półkuli południowej

Katalog:

Masterclass „Ceviche, wino i pisco”

Ceviche to jedno z najważniejszych dań rybnych w różnorodnej tradycji kulinarnej Peru. Jego prosty urok wynika ze specjalnego połączenia składników, które doskonale się uzupełniają. Początki ceviche sięgają II w. n.e., a tradycja i kultura przygotowania tej wyjątkowej potrawy jest tak głęboko zakorzeniona w Peru, że pod koniec 2023 roku Komitet Ochrony Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, wpisał przygotowywanie i spożywanie peruwiańskiego ceviche na Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości.

W trakcie masterclass dwóch znakomitych peruwiańskich kucharzy: René Villalba oraz Aldo Herrera przygotowało przy uczestnikach to emblematyczne danie, któremu towarzyszyćlo wino i peruwiańskie drinki: Pisco Sour oraz Chilcano de Pisco.

Rene Villalba, peruwiański szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem pracy w ekskluzywnych restauracjach w różnych częściach świata.
Aldo Herrera, peruwiański szef kuchni z doświadczeniem pracy w pięciogwiazdkowych hotelach i jednych z najlepszych linii rejsowych na świecie.

Program wydarzenia:
12.00 – 16.00 – cześć dla Branży i Mediów
13.00 – 14.00 – masterclass „Ceviche, wino i pisco” (lista rezerwowa) https://forms.gle/5hS4EJWx7QGEoVKP9
14.30 – 15.30 – masterclass „Biodynamic Wines & Sustainable Practices from the Southern Hemisphere” https://forms.gle/v97HHxzZM9eF6Vuh6
16.00 – 19.30 – cześć dla Miłośników wina

Event’s program:
12.00 AM – 4.00 PM – B2B part (for distributors/importers, retailers, somms,  wine waiters, managers, chefs, journalists, bloggers, influencers and some VIP’s guests).
1.00 PM – 2.00 PM – masterclass „Ceviche, wino i pisco” (reserve list) https://forms.gle/5hS4EJWx7QGEoVKP9
2.30 PM – 3.30 PM – masterclass „Biodynamic Wines & Sustainable Practices from the Southern Hemisphere” https://forms.gle/v97HHxzZM9eF6Vuh6
4.00 PM – 7.30 PM – B2C part  (wine lovers, upon registration only)

Winiarnie:

9 Lives Wine
Achaval Ferrer
Alpamanta
Andeluna
Aresti Chile Wine
Viña Aromo
Ayana
Blue Kingfisher
BanRock
Caelum
Clark Estate

DaschBosch
Durigutti
Flechas de los Andes
Imex Wines
Bodega Lagarde
Lawson’s Dry Hills
Castillo de Molina
Montes
Mudhouse
Ozzi
Penfolds
ReNacer
Rimapere
Rapaura-Springs
Rupert & Rothschild
Salentein
San Pedro
Mr. Sauvignon Blanc
Seifried
Spier
Stettyn
Miguel Torres
Ventisquero Wine Estate
Vistamar
Wakefield
Zuccardi

Dystrybutorzy:

CEDC
City Wine
Endorwina
Oktan Energy Wina
Partner Center
United Beverages
Vininova
Winkolekcja

Patronat honorowy:

Ambasada Peru w Polsce
Ambasada Argentyny w Polsce

Patronat medialny: