Oferta dla firm

INDYWIDUALNE SZKOLENIA WINIARSKIE

Przeznaczone  dla członków rządu, prezesów, obcokrajowców, celebrytów oraz indywidualistów  Szkolenia  krojone na miarę; miejsce, program, czas i ilość osób dowolne, jedynie przy  doborze win zastrzegamy sobie prawo weta.

Program  spotkań może być zbliżony do  kursu eno1 lub lżejszy, mniej akademicki (komentowana  degustacja win)

Szkolenia w  języku polskim, angielskim, francuskim, włoskim i niemieckim.

Czas: do  ustalenia
Miejsce: do  ustalenia
Cena: do ustalenia

KOMENTOWANE DEGUSTACJE WIN

Jeden  wieczór lub cykl spotkań. Od krótkiego wstępu do degustacji do kilkugodzinnej  podróży przez regiony, odmiany, rodzaje, roczniki i style. Degustacje pionowe i  poziome, prowadzone przez wykładowców Collegium Vini, krytyków winiarskich i  dziennikarzy piszących o winie. Przeznaczone dla grup od kilku do kilkuset  osób.

Świat wina  jest pociągający, jednak wiele osób obawia się błędu (jest tyle możliwości  popełnienia gafy: wiedza o rocznikach, odmianach, apelacjach, wymowa nazw – a może  to, co lubię jest po prostu w złym guście?)

 Komentowane  degustacje pomagają zrozumieć kosmos wina. I choć będzie to tylko fragment  fragmentu, promil promila –  być może uczestnicy spotkania odnajdą prawdziwą  przyjemność jaką może dać wino. Bez klękania przed „wielkimi” etykietami – i  bez koturnów.

Ponieważ spotkania  kładą nacisk na stronę poznawczą, ilości spożywanego alkoholu są niewielkie  (jedna butelka dzieli się na 12-14 osób).

Podczas spotkań poruszane są m. in. następujące kwestie:

  • po co w ogóle, czyli czym różni się degustacja od picia wina?
  • jak powstaje wino? Skąd się bierze barwa? Co lepsze: stal, cement czy drewno?
  • odmiany winogron. „Wypiłem już 14 różnych cabernetów, więc wiem dobrze co to cabernet”
  • dlaczego Europejczycy wierzą w magię miejsca? Terroir/grand cru/premier cru i single vineyard
  • dojrzewanie wina. Wpływ beczki, czyli o szlifowaniu kantów. Tradycjonaliści i rewolucjoniści, albo: kariera małej beczki.
  • „miejskie legendy” dot. wina. Prawdy, nieprawdy, zmyślenia: łyżeczka w szampanie, im starsze tym lepsze, siarka w winach albo „Prawo Wszystkich Świętych”, „małżonka i ja pijamy w zasadzie wyłącznie wina francuskie”
  • typy butelek, korki naturalne, silikonowe i zakrętki
  • dobór win do potraw: wszystko do wszystkiego czy nic do niczego? „Jeśli jest gdzieś ryba, to zaraz pojawi się jakiś Wokulski i jakiś nóż”. Zabójcy wina
  • etykieta związana z winem oraz sztuka czytania etykiet
  • strategie nabywcy: gdzie, jak i kiedy kupować. „Syndrom gondoliera”, czyli smutne skutki wakacyjnych zakupów. Dlaczego ulegamy panice stojąc przed półką z winami i jak sobie z tym radzić

Czas: od 30  minut do kilku godzin
Grupa: do  ustalenia
Miejsce: do  ustalenia
Cena: (zależy od wielkości  grupy i wybranych win)

 DEGUSTACJE NA OPAK

Degustacja  na opak jest przeznaczona dla osób znających się na winie (lub uważających się  za takie). Zazwyczaj najpierw próbuje się wino, a potem zapisuje spostrzeżenia. 

Degustacja „À rebours” jest  całkiem na odwrót: już  na początku  uczestnicy otrzymują gotowe, ale pozbawione nazwy wina opisy (tzw. notki  degustacyjne). Celem zabawy jest dopasowanie

  opisu do wina. Metoda do wyboru: można dochodzić do celu metodą  degustacji, można drogą eliminacji lub uważnego czytania etykiet.

Do zabawy wybiera się co najmniej 12 win: wyrazistych, ciekawych, o  różnej skali trudności. Degustacja odbywa się przy jednym lub kilku stołach w  zależności od wielkości grupy. Zwycięzcy otrzymują nagrody. Uczestników  wspomagają (nieprzekupni) prowadzący z Collegium Vini.  

Przykłady opisów:

 Nr 1. (wino czerwone)

  Portugalska odmiana, która znalazła się daleko od swoich korzeni. Dla  wyrobionych nosów łatwe do odgadnięcia nuty zbliżone do win porto. Dla mniej  wyrobionych, ale znających języki: nazwa tego wina mówi „;wszystko stracone”.  Odnosi się do historii firmy: właścicielka udała się do kościoła, a pożar  strawił domostwo. Wszystko stracone! Ale chyba nie wszystko?

 Ocena (0-5):

 (rozwiązanie: Tinta Barocca Allesverloren 2006

Nr 2. (wino  czerwone)

 W latach świetności Peweksów szczytem marzeń były włoskie wina w  charakterystycznych butelkach umieszczonych w słomianych ni to oplotkach, ni to  koszyczkach. To „późny wnuk” tych win: nazywa się prawie tak samo, ale jest  zupełnie inny. Czyste sangiovese, bez domieszek. Powstaje tylko z bardzo  dojrzałych winogron, dojrzewa przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. Piękna  kwasowość. Kawał wina.

Ocena (0-5):

(rozwiązanie: Chianti Classico Rancia 2001 Fattoria di Felsina)

Nr 3. (wino czerwone)

Nos pikantno-owocowy, z nutami zwierzęcymi. W ustach rześkie, świeże,  stosunkowo długie. I choć znajdujemy się pomiędzy Vienne i Valence, nie  jesteśmy ani w Austrii, ani w Hiszpanii. Oto czyste syrah z rocznika 2004 z  Doliny Rodanu – i co Państwo o tym sądzą?

Ocena (0-5):

(rozwiązanie: Crozes-Hermitage Alain Graillot 2004)

Nr 4. (wino  czerwone)

Rodzina właściciela firmy od roku 1792 produkuje w Europie Środkowej  znane wina – ale białe. Tymczasem to wino pochodzi z kraju, w którym chodzi się  do góry nogami, zima jest wtedy, kiedy na północy lato, a dzień – kiedy tu u  nas noc. No i jest czerwone.

Wino o ciemnej barwie, skoncentrowane, w nosie pikantne i czekoladowe, z  silną nutą dymną w tle.

Ocena (0-5):

(rozwiązanie: Shiraz Finnis River Salomon 2004)

Nr 5. (wino  słodkie)

Winogrona, z których powstało to wino zostały wytłoczone ludzkimi stopami  w tradycyjnych portugalskich lagares. Nos wina jest pikantny, aromaty  dojrzałych owoców. W ustach nuty śliwek, wiśni. Intensywne, mocne słodkie wino  o długim, ładnie wyważonym finiszu. Czasami łatwo zapomnieć, że wino wzmacniane  alkoholem to także wino – ale nie w tym przypadku: tu alkohol dodaje  koncentracji.

Ocena (0-5):

(rozwiązanie: Porto LBV 2001 Niepoort)

Czas: min.  ok. 2 godziny
 Miejsce: do  ustalenia
Cena:   (zależy od  wielkości grupy i wybranych win)

KOMENTOWANE KOLACJE

Wbrew  pozorom nie jest tak łatwo dobrać wina do potrawy, bo nigdy nie wiadomo czy  kucharz nie przesadza np. z majerankiem. Dlatego komentowane kolacje odbywają  się w miejscach sprawdzonych, a do każdego dania podawane są co najmniej cztery  wina. Uczestnicy sami określają najtrafniejszy dobór

Cena (degustacja + kolacja): od ok. 370 PLN + VAT od osoby. Grupy  minimum 10 osób. Dotyczy tylko wybranych restauracji w Polsce (Warszawa,  Kraków, Katowice, Wrocław

Indywidualne szkolenia winiarskie 205

Przeznaczone  dla członków rządu, prezesów, obcokrajowców, celebrytów oraz indywidualistów.

WYJAZDY Z WINEM W TLE

Wizyty w winiarniach (piwnicach, lochach, podziemiach zamków),spotkania z producentami, smaki lokalnej  kuchni, zabytki i inne atrakcje (targi trufli w Albie, palio w Sienie, narty w  Dolomitach, zakupy w Mediolanie, gra w golfa w Alzacji, tramwaj w Lizbonie, zamki  katarów w Roussillon, żeglowanie po Douro lub Renie, nauka gotowania w  Toskanii).

Programy tworzone na zamówienie (na miejscu możliwe  szkolenia, konferencje, promocje itp.). Wyjazdy przez cały rok

Przykładowe programy wyjazdów (profil winiarski):

  • Węgry (Tokaj,  Eger)
  • Austria (Burgenland,  Wachau)
  • Toskania
  •  Włochy (Trydent/Górna Adyga, Piemont, Toskania)
  • Portugalia (Lizbona i okolice, Douro, Madera)
  • Francja (Alzacja, Langwedocja i Roussillon)
  • Cypr

Czas: od 3 do 7 dni (lub dłużej)
Grupa: od 3 do 120 osób
Cena: zależy  od wielkości grupy, wyboru kierunku, rodzaju transportu, długości wyjazdu, standardu  noclegów i posiłków, etc