o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
L A T O     L E N I W C Ó W    2 0 1 0
Festiwal Spowalniania Czasu
Kraków Mały Rynek, 22 lipca - 1 sierpnia 2010


„Leniwcem się nie jest, leniwcem się bywa”,

Lato Leniwców jest festiwalem letniego spowalniania czasu. Pierwsza edycja odbyła się na Małym Rynku w Krakowie w dniach 22.07-01.08.2010. Spowalnianie czasu odbywało się poprzez umiarkowany ruch na świeżym powietrzu, dobre jedzenie, wino, muzykę, taniec i kino.

Opis i program

Na placu Małego Rynku stanęła scena, ekrany i kilkanaście kiosków z jedzeniem, produktami regionalnymi i winem. Wieczorami, jeśli tylko pogoda dopisze, odbywać się będą koncerty i pokazy filmów (których tematyka musi być zgodna z charakterem imprezy). W dniach 23-26.07 trwa festiwal filmów animowanych Krakow Summer Animation Days.

Dodatkowo, na płycie Małego Rynku można było znaleźć kawiarnię Rosamores i kilka eleganckich foteli (tzw. leniwców).

W dniach 27 – 01..08 miała miejsce hiszpańska fiesta pod patronatem regionu Kastylia-Leon. Pojawią się wina, sery, szynki, cecina….

W programie m.in.

27.07.2010

  • 19.30 - Dariusz Opasek gotujący olbrzymie arroz castellano dla 100 osób

28.07. 2010

  • 19.00 - Carlos Carrera García przeprowadził pokaz krojenia ceciny, grając jednocześnie na gaita del Bierzo (coś jakby dudy).
  • 20.30 – Dariusz Opasek pokazał jak robić prawdziwe tapas i inne przysmaki – a potem wszyscy spróbowali jak smakuje
  • 22.30 – kolejny pokaz cięcia ceciny i akustyczny koncert gry na dudach

30.07.2010

  • 17.00 – hotel Pod Różą: odbyła się zamknięta degustacja win z szefem sommelierów hiszpańskich, Pablo Martinem (zgłoszenia: biuro@collegiumvini.pl)
  • 20.00 - Marco Antonio Barriga Gómez zaprezentował jak należy kroić szynkę (jamon iberico). Degustacja!

31.07 i 1.08

  • 17.30 - tańce dworskie w strojach dworskich (Festiwal Tańców Dworskich)

Codziennie wieczorem przegląd filmów krótkometrazowych z archiwów festiwalu Etiuda & Anima.

Na stoiskach rozmieszczonych na płycie Małego Rynku można było kupić:
  • wina austriackie, czeskie, francuskie, gruzińskie, hiszpańskie, libańskie, niemieckie, portugalskie, słoweńskie, węgierskie, włoskie…
  • sery kozie, owcze i nasze
  • słynne kiełbaski z rusztu Krasickich
  • oliwki, oliwy i sery twarde
  • szynka, cecina i inne wędliny z Hiszpanii
  • szynka Podstolego i salceson z Podstolic
  • tarty, gofry & chałwę
  • kawy
  • śmietanę bitą
  • szarlotkę Suską staraniem Bernatki

Lista wystawców: 101win.pl, Atlantika, Austrovin, Bodega Santa Rufina, Cofeina, D.A.C., Dionizos, Domus Vini, Figa - sery kozie, Gawor - wędliny tradycyjne, Max-Alkohole Świata, Miasto Win, Minosegi Wines, Portius, Ranczo Frontiera, kawiarnia Rosamores, Vinarius/Vinarin, Vinoteka 13, Viola – oscypki, Winnacja, Winoman, Skład Win Sokołowski, Smaki Grecji, Tyrakis, S. Zasada Import Win, Złoto Hiszpanii, Restauracja Zbrojownia.

KLUB LENIWCA W POLSCE

Powstały w 2009 roku Klub Leniwca wpisuje się w modę na ruchy „slow” (najbardziej znany jest Slow Food, obok niego Slow Travel. Slow Books, Slow Schools…). Jest miejscem spotkań ludzi, którzy żyją szybko i potrzebują odpoczynku pomiędzy dwiema dawkami adrenaliny. Chwile te powinny być jak najdłuższe - a jeśli to niemożliwe, to chociaż jak najprzyjemniejsze. Motto Klubu: „Po pierwsze: nie nudzić, po drugie: z umiarem”. Klub skupia kilkadziesiąt starannie wybranych osób, głównie menadżerów, prawników, lekarzy, artystów. Większość z nich to absolwenci kursów Collegium Vini. Mamy nadzieję, że idea Leniwców zyska wkrótce szersze grono sympatyków.