o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
OFERTA dla FIRM


DEGUSTACJE NA OPAK

Degustacja na opak jest przeznaczona dla osób znających się na winie (lub uważających się za takie).

Zazwyczaj najpierw próbuje się wino, a potem zapisuje spostrzeżenia. Degustacja
„à rebours” jest całkiem na odwrót: już  na początku uczestnicy otrzymują gotowe, ale pozbawione nazwy wina opisy (tzw. notki degustacyjne). Celem zabawy jest dopasowanie
opisu do wina. Metoda do wyboru: można dochodzić do celu metodą degustacji, można drogą eliminacji lub uważnego czytania etykiet.

Do zabawy wybiera się co najmniej 12 win: wyrazistych, ciekawych, o różnej skali trudności. Degustacja odbywa się przy jednym lub kilku stołach w zależności od wielkości grupy. Zwycięzcy otrzymują nagrody. Uczestników wspomagają (nieprzekupni) prowadzący z Collegium Vini.

Przykłady opisów:

Nr 1.
(wino czerwone)
Portugalska odmiana, która znalazła się daleko od swoich korzeni. Dla wyrobionych nosów łatwe do odgadnięcia nuty zbliżone do win porto. Dla mniej wyrobionych, ale znających języki: nazwa tego wina mówi “wszystko stracone”. Odnosi się do historii firmy: właścicielka udała się do kościoła, a pożar strawił domostwo. Wszystko stracone! Ale chyba nie wszystko?
Ocena (0-5):
(rozwiązanie: Tinta Barocca Allesverloren 2006)

Nr 2. (wino czerwone)
W latach świetności Peweksów szczytem marzeń były włoskie wina w charakterystycznych butelkach umieszczonych w słomianych ni to oplotkach, ni to koszyczkach. To “późny wnuk” tych win: nazywa się prawie tak samo, ale jest zupełnie inny. Czyste sangiovese, bez domieszek. Powstaje tylko z bardzo dojrzałych winogron, dojrzewa przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. Piękna kwasowość. Kawał wina.
Ocena (0-5):
(rozwiązanie: Chianti Classico Rancia 2001 Fattoria di Felsina)

Nr 3. (wino czerwone)
Nos pikantno-owocowy, z nutami zwierzęcymi. W ustach rześkie, świeże, stosunkowo długie. I choć znajdujemy się pomiędzy Vienne i Valence, nie jesteśmy ani w Austrii, ani w Hiszpanii. Oto czyste syrah z rocznika 2004 z Doliny Rodanu – i co Państwo o tym sądzą?
Ocena (0-5):
(rozwiązanie: Crozes-Hermitage Alain Graillot 2004)

Nr 4. (wino czerwone)
Rodzina właściciela firmy od roku 1792 produkuje w Europie Środkowej znane wina – ale białe. Tymczasem to wino pochodzi z kraju, w którym chodzi się do góry nogami, zima jest wtedy, kiedy na północy lato, a dzień - kiedy tu u nas noc. No i jest czerwone.
Wino o ciemnej barwie, skoncentrowane, w nosie pikantne i czekoladowe, z silną nutą dymną w tle.
Ocena (0-5):
(rozwiązanie: Shiraz Finnis River Salomon 2004)

Nr 5. (wino słodkie)
Winogrona, z których powstało to wino zostały wytłoczone ludzkimi stopami w tradycyjnych portugalskich lagares. Nos wina jest pikantny, aromaty dojrzałych owoców. W ustach nuty śliwek, wiśni. Intensywne, mocne słodkie wino o długim, ładnie wyważonym finiszu. Czasami łatwo zapomnieć, że wino wzmacniane alkoholem to także wino – ale nie w tym przypadku: tu alkohol dodaje koncentracji.
Ocena (0-5):
(rozwiązanie: Porto LBV 2001 Niepoort)

Czas: min. ok. 2 godziny
Miejsce: do ustalenia
Cena: od 3600 PLN + VAT (zależy od wielkości grupy i wybranych win)


Informacje szczegółowe:
piotr@collegiumvini.pl
GSM (+48 602) 727 509

Informacje o Collegium Vini

Coll. Vini promuje kulturę wina w Polsce, prowadzi szkolenia z zakresu wiedzy o winie, organizuje wyjazdy enoturystyczne oraz współpracuje z instytucjami i organizacjami zagranicznymi.
Coll. Vini nie zajmuje się sprzedażą wina ani nie promuje marek.


ZOBACZ WIĘCEJ:

» Komentowane degustacje win
Jeden wieczór lub cykl spotkań. Od krótkiego wstępu do degustacji do kilkugodzinnej podróży przez regiony, odmiany, rodzaje, roczniki i style. Degustacje pionowe i poziome, prowadzone przez wykładowców Coll. Vini, krytyków winiarskich i dziennikarzy piszących o winie. Przeznaczone dla grup od kilku do kilkuset osób...


» Komentowane kolacje
Wbrew pozorom nie jest tak łatwo dobrać wina do potrawy, bo nigdy nie wiadomo czy kucharz nie przesadza np. z majerankiem....


» Indywidualne szkolenia winiarskie
Przeznaczone dla członków rządu, prezesów, obcokrajowców, celebrytów oraz indywidualistów.
Szkolenia krojone na miarę...


» Wyjazdy z winem w tle
Wizyty w winiarniach (piwnicach, lochach, podziemiach zamków),spotkania z producentami, smaki lokalnej kuchni, zabytki i inne atrakcje...

powrót do strony głównej