o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
OFERTA dla FIRM


KOMENTOWANE DEGUSTACJE WIN

Jeden wieczór lub cykl spotkań. Od krótkiego wstępu do degustacji do kilkugodzinnej podróży przez regiony, odmiany, rodzaje, roczniki i style. Degustacje pionowe i poziome, prowadzone przez wykładowców Coll. Vini, krytyków winiarskich i dziennikarzy piszących o winie. Przeznaczone dla grup od kilku do kilkuset osób.

Świat wina jest pociągający, jednak wiele osób obawia się błędu (jest tyle możliwości popełnienia gafy: wiedza o rocznikach, odmianach, apelacjach, wymowa nazw – a może to, co lubię jest po prostu w złym guście?)

Komentowane degustacje pomagają zrozumieć kosmos wina. I choć będzie to tylko fragment fragmentu, promil promila – być może uczestnicy spotkania odnajdą prawdziwą przyjemność jaką może dać wino. Bez klękania przed „wielkimi” etykietami - i bez koturnów.

Ponieważ spotkania kładą nacisk na stronę poznawczą, ilości spożywanego alkoholu są niewielkie (jedna butelka dzieli się na 12-14 osób).

Podczas spotkań poruszane są m. in. następujące kwestie:

  • po co w ogóle, czyli czym różni się degustacja od picia wina?
  • jak powstaje wino? Skąd się bierze barwa? Co lepsze: stal, cement czy drewno?
  • odmiany winogron. „Wypiłem już 14 różnych cabernetów, więc wiem dobrze co to cabernet”
  • dlaczego Europejczycy wierzą w magię miejsca? Terroir/grand cru/premier cru i single vineyard
  • dojrzewanie wina. Wpływ beczki, czyli o szlifowaniu kantów. Tradycjonaliści i rewolucjoniści, albo: kariera małej beczki.
  • “miejskie legendy” dot. wina. Prawdy, nieprawdy, zmyślenia: łyżeczka w szampanie, im starsze tym lepsze, siarka w winach albo "Prawo Wszystkich Świętych", "małżonka i ja pijamy w zasadzie wyłącznie wina francuskie"
  • typy butelek, korki naturalne, silikonowe i zakrętki
  • dobór win do potraw: wszystko do wszystkiego czy nic do niczego? "Jeśli jest gdzieś ryba, to zaraz pojawi się jakiś Wokulski i jakiś nóż". Zabójcy wina
  • etykieta związana z winem oraz sztuka czytania etykiet
  • strategie nabywcy: gdzie, jak i kiedy kupować. "Syndrom gondoliera", czyli smutne skutki wakacyjnych zakupów. Dlaczego ulegamy panice stojąc przed półką z winami i jak sobie z tym radzić

Czas: od 30 minut do kilku godzin
Grupa: do ustalenia
Miejsce: do ustalenia
Cena: od 2400 PLN + VAT (zależy od wielkości grupy i wybranych win)


Informacje szczegółowe:
piotr@collegiumvini.pl
GSM (+48 602) 727 509

Informacje o Collegium Vini

Coll. Vini promuje kulturę wina w Polsce, prowadzi szkolenia z zakresu wiedzy o winie, organizuje wyjazdy enoturystyczne oraz współpracuje z instytucjami i organizacjami zagranicznymi.
Coll. Vini nie zajmuje się sprzedażą wina ani nie promuje marek.


ZOBACZ WIĘCEJ:

» Degustacje na opak
Degustacja na opak jest przeznaczona dla osób znających się na winie (lub uważających się za takie).
Zazwyczaj najpierw próbuje się wino, a potem zapisuje spostrzeżenia...


» Komentowane kolacje
Wbrew pozorom nie jest tak łatwo dobrać wina do potrawy, bo nigdy nie wiadomo czy kucharz nie przesadza np. z majerankiem....


» Indywidualne szkolenia winiarskie
Przeznaczone dla członków rządu, prezesów, obcokrajowców, celebrytów oraz indywidualistów.
Szkolenia krojone na miarę...


» Wyjazdy z winem w tle
Wizyty w winiarniach (piwnicach, lochach, podziemiach zamków),spotkania z producentami, smaki lokalnej kuchni, zabytki i inne atrakcje...

powrót do strony głównej