o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

ďťż
SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursĂłw

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIĹťSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10

RIBERA DEL DUERO, RIOJA, TORO
Wojciech Gogoliński

(fragmenty wykładu)

Hiszpania

„Blisko 50% winnic krajów UE znajduje się w Hiszpanii - ale nie oznacza to, że z tego kraju pochodzi połowa unijnego wina. Znacznie niższa wydajność niż w innych państwach (blisko 5-krotnie niższa niż np. w Niemczech czy Austrii), przeznaczanie dużej części owoców na rodzynki, soki i inne przetwory, wreszcie uprawa odmian deserowych powodują tę zaskakującą dysproporcję.”

„(...) Ale jest też i inna prawda; prawda o nowoczesnych bodegach nie ustępujących tradycją i wyposażeniem najznamienitszym firmom na świecie, prawda o modzie na wina hiszpańskie, prawda o zawrotnym tempie, w jakim robią światowe kariery niektóre - na nowo odkrywane - regiony winiarskie kraju. 

Już dziś wśród regionów Hiszpanii zdarzają się takie, które nie są w stanie zaspokoić popytu na swoje wina.”

Ribera del Duero


Zamek Peñafiel w okręgu Ribera del Duero

„Niewiele jest takich karier w historii światowego winiarstwa. Trudno w to uwierzyć, ale jeszcze w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w. nad rzeką Duero wycinano nieliczne stare winnice, bo bardziej opłacała się produkcja zboża i buraków cukrowych. Najstarszą bodegę założono tu w połowie XIX wieku, następną podobnej klasy - grubo ponad 100 lat później. Do połowy lat osiemdziesiątych najbardziej prestiżowe pisma i przewodniki winiarskie traktujące o Hiszpanii nawet nie wspominały tej nazwy. Kilka lat później rozgorączkowane opisy win z okręgu Ribera del Duero rozpoczynały wszystkie relacje z tego kraju.”

„Tyle się w ostatnich latach mówi o winach z Ribera del Duero, jednej z najmłodszych apelacji w Hiszpanii, że ten niewielki i niewiele - zwłaszcza w proporcjach hiszpańskich - wytwarzający win region urósł do rozmiarów prawdziwego giganta. Jednak za wielkością Ribery del Duero nie stoją liczby, chyba, że mowa o cenach pochodzących stąd win. Jego potęgą jest jakość oraz pomysł na produkowane wina.”

Rioja

„Niespełna połowa win z apelacją, sprzedawanych w Hiszpanii, pochodzi z regionu Rioja. Rioja jest dziś ciągle najbardziej prestiżowym „czerwonym” regionem winiarskim Hiszpanii. Ale zbyt mocna spolegliwość wobec tradycji hamuje jego rozwój, jest balastem sprawiającym, że ciągle za dużo win długo dojrzewa w beczkach, co sprawia że mają jasną barwę, są mało ekstraktywne, utlenione - po prostu zmęczone.”

„(...) Dyskusja o tradycyjności jest jednak utrudniona, bowiem nie wiadomo, o jaką tradycję tak naprawdę chodzi. Winiarstwo w regionie rozwijało się od tysięcy lat i ulegało ciągłym przemianom. Ostateczny kształt tutejszemu winiarstwu nadali przybyli w okresie filoksery francuscy winiarze z Bordeaux. Wykształciły się wówczas dwie główne metody produkcji wina - pierwsza, polegająca na zastosowaniu węglowej, dawała wina młode do szybkiej konsumpcji, oraz druga z krótką maceracją klasyczną i długim dojrzewaniem w beczkach, dająca wina jasno zabarwione (często z brązowawymi lub pomarańczowymi brzegami) i utlenione, raczej lekkie, nie różniące się zbytnio od siebie, niezależnie od jakiego producenta pochodziły. Były one typowymi przedstawicielami (ofiarami) Starego Świata.”

powrót do strony głównej