o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
   ENO 1W |  ENO 2 |  ENO PRO
 
PODSTAWOWY KURS WEEKENDOWY (ENO 1W)

Kurs wiedzy o winie, czyli enologii, jest przeznaczony zarówno dla amatorów dobrego wina, jak i dla osób mających z nim styczność z racji swojej profesji. Od początku program kursu ENO 1 zmieniał się i rozwijał. M. in. wprowadzono fakultatywny temat: "Uprawa winorośli".


Tematy kursu:
  • Co mówi etykieta, czyli klasyfikacja i typologia win
Umiejętność odczytania i rozszyfrowania etykiety wina - jak poruszać się w gąszczu nazw, regionów, typów i fachowych oznaczeń? Jaki jest związek pomiędzy informacjami podanymi na etykiecie a rodzajem i jakością wina? Podstawowa wiedza na.
  • Tajemnice produkcji różnych rodzajów win
Zrozumienie istotnych cech poszczególnych rodzajów win nie jest możliwe bez podstaw wiedzy na temat sposobów ich produkcji. Proces produkcji decyduje o charakterze wina: jego typie, jakości, walorach odbieranych w czasie degustacji, itp.
  • Wprowadzenie do degustacji
Wzrok, węch, smak (a czasem również dotyk i słuch) – degustacja wina angażuje i rozwija wszystkie zmysły jakimi dysponuje człowiek. W ramach zajęć przewidziano ćwiczenia pamięci węchowej i podstawy słownictwa fachowego. Poznanie technik degustacyjnych pozwoli opisać właściwości wina, wyodrębnić poszczególne aromaty i składniki smaku, osądzić ich złożoność i równowagę oraz dokonać całościowej oceny według przyjętych kryteriów.
Dodatkowo istnieje możliwość przeprowadzenia badania progów wrażliwości smakowej uczestników kursu.
  • Degustacja wybranych gatunków win
W trakcie degustacji uczestnicy kursu spotkają się z 14-toma wybranymi gatunkami win, których cechy umożliwią poznanie najważniejszych rodzajów i typów win produkowanych na świecie.
  • Zasady podawania i doboru win do potraw
Właściwe podanie wina wymaga zachowania szeregu rygorów: odpowiedniego kieliszka, właściwej temperatury, przestrzegania kolejności podawania, itd. Odrębnym zagadnieniem jest właściwy dobór wina do potraw.
  • Wino w historii i kulturze
Program kursu przewiduje również kilka kwadransów poświęconych liczącej kilka tysięcy lat historii wina oraz jego szczególnej roli w tradycji naszego kręgu kulturowego, religii, sztuce, itp.
  • Praktyczne porady
Wiedza o tym, jak i gdzie kupować wino, jak je przewieźć do domu, jak przechowywać, jak sobie radzić z “opornym” korkiem, itp.

PRZYKŁADOWY PROGRAM KURSU


Dzień pierwszy (sobota)

Przed południem (9.30 – 13.00):
  • Wstęp do degustacji – skład wina, zasady profesjonalnej degustacji
  • Nauka słownictwa, sztuka mówienia o winie.
  • Test pamięci węchowej
  • Degustacja wybranych 5 gatunków win
Po południu (14.30 – 18.00):
  • Pojęcie apelacji
  • Podstawowa wiedza o produkcji win białych, czerwonych i słodkich
  • Geografia wina – regiony winiarskie
  • Najważniejsze odmiany winorośli
  • Degustacja 7 gatunków win
Dzień drugi (niedziela)

Przed południem (9.30 – 13.00):
  • Produkcja win musujących
  • Świat wina – style, mody, zjawiska
  • Klasyfikacja i typologia win. Sztuka czytania etykiet
  • Degustacja 6 gatunków win
Po południu (14.00 – 17.30):
  • Dobór win do potraw
  • Strategia nabywcy - jak kupować. Przechowywanie i podawanie wina
  • Degustacja 7 gatunków win


ORGANIZACJA KURSU

Zajęcia odbywają się w grupach liczących nie miej niż 9 i nie więcej niż 15 osób. Kurs, prowadzony przez jednego lub dwóch wykładowców, obejmuje wykłady tematyczne i zajęcia seminaryjne połączone z degustacją wybranych gatunków win.
Podobnie jak w przypadku ENO 1 program kursu może być poszerzony o tematy dodatkowe (np. uprawa winorośli lub elementy wiedzy sommeliera).

Materiały szkoleniowe:
  • skrypt autorstwa wykładowców Akademii Wina ICEO i Collegium Vini
  • zestaw 24+1 win do degustacji
Czas kursu: zajęcia rozpoczynają się w sobotę o godz. 9.30, a kończą w niedzielę ok. godz.18.30.

Cena kursu: 920 lub 950 (od listopada 2011) zł od osoby  
  • W przypadku rezerwacji 2 lub więcej miejsc na eno1 druga i kolejna osoba uzyskuje zniżkę 10%
  • Studenci otrzymują zniżkę w wys. 15%
  • cena nie obejmuje kosztów pobytu Uczestnika


Zgłoszenie chęci udziału w kursie można przesłać faksem: (12) 623 73 70 lub pocztą elektroniczną na adres biuro@collegiumvini.pl
Rezerwacja miejsca następuje po wpłacie należności za kurs.

Przed wpłatą proszę zapoznać się z regulaminem:
»REGULAMIN KURSÓW ENO1


Należność za kurs prosimy wpłacić na konto:

COLLEGIUM VINI
13 1140 2004 0000 3302 2733 6263 
BRE S.A. WBE/ŁÓDŹ

Prosimy o podanie imienia i nazwiska wpłacającego oraz tytułu przelewu
ENO 1

Decyzję o rezygnacji należy zgłosić nie mniej niż 14 dni przed datą rozpoczęcia kursu.

Szczegółowe informacje dostępne telefonicznie:
Tel/fax: (12) 623 73 70, 631 41 71, 631 41 70
Kom.: (602) 727 509 lub pod adresem
biuro@collegiumvini.pl

Proszę o powiadamianie mnie o następnych terminach kursów


powrót do strony głównej