o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10

DOBÓR WIN DO POTRAW
Michał Jancik

ZAKĄSKI

Rodzaj potrawy
Odpowiednie wino
przekąski coctailowe proste, serwowane jako poczęstunek przed posiłkiem
lekkie białe wytrawne, południowe wytrawne
przekąski coctailowe obfitsze z dodatkiem sosu 
średnie białe wytrawne , musujące wytrawne, południowe wytrawne
zielona sałata , pomidor , ogórek - podane z sosem vinaigrette 
średnie białe o wybitnej kwasowości
sałatki rybne
lekkie białe 
sałatki rybne z pikantnym sosem
ciężkie białe, różowe
sałatki mięsne
różowe, lekkie czerwone
sałatki mięsne z pikantnym sosem
lekkie i średnie czerwone 
sałatki jarzynowe
lekkie białe
sałatki jarzynowe z pikantnym sosem 
ciężkie białe 
kawior czerwony 
musujące wytrawne oraz lekkie białe 
kawior czarny - podany z tostami, na lodzie
szampan wytrawny
kawior czarny - podany z brioszką maślaną
szampan półwytrawny
szparagi duszone
lekkie białe
szparagi zapiekane w sosie beszamelowym
średnie i aromatyczne białe
ostrygi, małże - surowe
lekkie białe, o większej kwasowości 
ostrygi, małże, krewetki - pieczone, aromatyczne
średnie białe, różowe
ślimaki, żabie udka - na maśle
średnie białe 
ślimaki, żabie udka - smażone z czosnkiem, 
szpinakiem, grzybami w sosach
ciężkie białe, różowe, lekkie czerwone
pieczarki smażone na maśle
średnie białe
boczniaki smażone, panierowane
średnie białe, różowe
borowiki smażone na maśle, w sosie
ciężkie białe, lekkie czerwone
 RYBY I ZUPY RYBNE

Rodzaj potrawy
Odpowiednie wino
sola duszona, gotowana - podana w sosie szampańskim
lekkie białe, o niskiej kwasowości, musujące wytrawne
sola zapiekana w kompozycji z innymi rybami lub owocami morza
średnie białe
flądra duszona, gotowana
lekkie białe
flądra smażona 
średnie białe
okoń
średnie białe
łosoś duszony, gotowany
ciężkie i aromatyczne białe
łosoś smażony, z grilla, w sosach
białe: lekkie, półsłodkie, aromatyczne; ciężkie białe, lekkie czerwone
tuńczyk gotowany /smażony/ w sosach
ciężkie białe /różowe/, lekkie czerwone
tuńczyk - jako składnik sałatki
zależnie od proporcji i rodzaju pozostałych składników
sandacz duszony , gotowany
średnie białe
sandacz zapiekany np.: z grzybami
ciężkie białe, różowe, lekkie czerwone
pstrąg duszony, gotowany
średnie białe
pstrąg pieczony z bekonem, szczypiorkiem
ciężkie białe, różowe
szczupak gotowany /smażony/, w sosach
ciężkie białe /różowe/, lekkie czerwone
miętus gotowany /smażony/, w sosach
ciężkie białe /różowe/, lekkie czerwone
homar gotowany /smażony /, w sosach
ciężkie białe /różowe/, lekkie czerwone
ryby wędzone: łosoś, węgorz
ciężkie białe o dużej kwasowości, różowe, lekkie czerwone
zupy rybne (łagodne)
lekkie białe
zupy rybne pikantne
ciężkie i aromatyczne białe
 MIĘSA

Rodzaj potrawy
Odpowiednie wino
pasztety mięsne
średnie i aromatyczne białe
pasztety z gęsich, kaczych wątróbek
muskat, sauternes
drób na zimno, w galarecie
lekkie białe, różowe
kurczak duszony, w potrawce jarzynowej łagodnej
średnie białe
kurczak w sosie orientalnym, łagodny
średnie aromatyczne białe, różowe
kurczak w sosie orientalnym, aromatyczny, pikantny
ciężkie ostre białe, lekkie czerwone
kurczak pieczony, smażony
lekkie czerwone
kaczka pieczona, z owocami
ciężkie białe
kaczka smażona, orientalna, na ostro
lekkie czerwone
schab wieprzowy - duszony
ciężkie białe
schab wieprzowy - faszerowany śliwkami
różowe
schab wieprzowy - pieczeń
lekkie czerwone
polędwica wieprzowa - pieczeń, z grilla
czerwone średnie
golonka, karkówka
najlepiej piwo jasne pełne, porter
cielęcina duszona
ciężkie białe, lekkie czerwone
cielęcina smażona
średnie czerwone
cielęcina - polędwica grillowana
średnie czerwone
cielęcina w potrawce jarzynowej, łagodna
ciężkie białe
cielęcina w sosie orientalnym łagodnym/ostrym
średnie i aromatyczne białe/ średnie czerwone
jagnięcina - filety duszone
średnie czerwone
jagnięcina - kotlety z grilla
ciężkie czerwone
jagnięcina - udziec
ciężkie czerwone
baranina - kotlety
ciężkie czerwone
wołowina - polędwica smażona, grillowana w sosie łagodnym
średnie czerwone
wołowina - polędwica smażona, grillowana w sosie ciężkim, pikantnym, ostrym
ciężkie czerwone
dzikie ptactwo - sałatki, sosy łagodne
średnie czerwone
dzikie ptactwo pieczone - w ciężkich sosach
ciężkie czerwone
dziczyzna - sałatki
średnie czerwone
dziczyzna pieczona - w ciężkich sosach
ciężkie czerwone
łagodne potrawy z ryżu
lekkie białe
pikantne potrawy z ryżu
lekkie czerwone
fondue serowe: łagodne
średnie białe - wytrawne albo półsłodkie typu spatlese
fondue serowe: pikantne, korzenne
czerwone (pinot noir )
 DESERY

Rodzaj potrawy
Odpowiednie wino
orzechy, migdały, bakalie
porto, sherry cream
lody
sherry pedro ximenez/lub jako polewa
nugaty lodowe
muskaty z południa Francji
desery migdałowe
typ beerenauslese
ciasteczka owocowe
sauternes, typ beerenauslese
gruszka i inne owoce w sosie waniliowym
porto, maury, sauternes
krem karmelowy, desery o smaku kawowym
madeira
krem brulee, desery o smaku orzechów laskowych
sauternes, beerenauslese
apfelstrudel, strudel gruszkowy
sauternes , eiswein
desery o smaku mlecznej czekolady
madeira
desery o smaku ciemnej czekolady
porto
ciasto czekoladowe
muskat, tokay 5,6 putt.
BLEU (krowi, świeży/pasteryzowany, 2 - 4 tyg., pleśń w środku, smak ostry, słonawy, cierpki)
sauternes, monbazillac, maury, porto, barsac, sainte croix du mont, muscat, banyuls
BEAUFORT (krowy tarines, 4 - 18 mies., młody ser: mleczno-kwiatowo-miodowy aromat, lekko kwaskowy i słonawy smak, stary ser: mniej słony w smaku, bardziej złożony i intensywny aromat)
chablis
BRIE (krowi, surowy, 8 tyg., pleśń łagodna na zewnątrz biała, smak intensywny)
saint julien, vosne romanee, hermitage, wina musujące
BRIE NOIR (1 rok, twardy, wysuszony, aksamitny)
kawa z mlekiem (!!!)
CAMEMBERT (krowi, świeży, 21 dni, pleśń na zewnątrz biała, smak kremowy, lekko słonawy)
saint emilion, saint estephe
ROQUEFORT (owczy, surowy, pełnotłusty, 3 - 9 mies., pleśń w środku, smak mocno słony, intensywny, pleśniowy)
młode roquefort podawać z chlebem rodzynkowym i winem bandol lub muscat rivesaltes, stare - z banyuls
EMMENTAL GRAND CRU (krowi, surowy, 10 dni, miękki, słodkawy smak)
wina sabaudzkie
CHEVRE (kozi, 10 - 20 dni, pleśniowy na zewnątrz, wiele odmian , ogólnie są to sery: lekko kwaskowe, słonawe, mleczne, łagodne)
wina z Doliny Loary: sancerre, pouilly fume
TOMME (sery krowie , kozie, owcze; tomme de savoie - krowie, min. 4 - tyg., pleśń w środku i na zewnątrz, z reguły łagodniejsze niż z wyglądu)
regionalne wina z Sabaudii i Doliny Rodanu
PECORINO
chianti classico riserva, brunello di montalcino
PARMIGIANO REGGIANO
amarone, caberenet sauvignon, barolo
STILTON
porto
 
ZESTAWIENIE WIN BIAŁYCH

LEKKIE:

* PINOT BLANC
* RIESLING z Alzacji
* RIESLING z Wachau (duża kwasowość)
* SYLVANER
* CHABLIS
* BURGOGNE ALIGOTE
* MUSCADET
* KABINETT niemiecki
* SAUVIGNON BLANC australijski
* ORVIETTO
* SAUVIGNON BLANC z Chile
* SOAVE 
* VERDICCHIO
* PINOT GRIGIO

ŚREDNIE:

* POUILLY FUME
* CHINON
* SANCERRE
* GRAVES BLANC
* GEWURZTRAMINER z Alzacji (aromatyczne)
* CHABLIS PREMIER CRU
* MACON VILLAGES
* ST-VERAN
* MONTAGNY
* POUILLY FUISSE

CIĘŻKIE:

* CHARDONNAY z Napa Valley
* CHABLIS GRAND CRU
* MERSAULT
* CHASSAGNE MONTRACHET
* MONTRACHET
* CHATEAUNEUF DU PAPE
* CONDRIEU (aromatyczne)
* CHARDONNAY z South Eastern Australia
* CHARDONNAY z Padthaway
* BLANGE z Piemontu (aromatyczne)


ZESTAWIENIE WIN CZERWONYCH

LEKKIE:

* BARDOLINO CLASSICO
* VALPOLICELLA CLASSICO
* CHIANTI
* RIOJA CRIANZA
* BEAUJOLAIS NOUVEAU
* BEAUJOLAIS VILLAGES
* BEAUJOLAIS FLEURIE
* SAVIGNY LES BEAUNES

ŚREDNIE:

* Pozostałe CRUS BEAUJOLAIS
* CHATEAUNEUF DU PAPE (grenache)
* GIGONDAS
* VACQUEYRAS
* CHIANTI CLASSICO RISERVA
* ROSSO DI MONTALCINO
* DOLCETTO D'ALBA 
* VALPOLICELLA RECIOTO AMARONE
* BORDEAUX (SAINT EMILION, POMEROL)
* NUITS SAINT GEORGES
* POMMARD
* ALOXE CORTON
* GEVREY CHAMBERTIN
* FITOU
* COTEAUX DU LANGUEDOC
* SAINT CHINAN

CIĘŻKIE:

* BAROLO
* BARBARESCO
* NEBIOLO D'ALBA
* BORDEAUX (MARGAUX, PAUILLAC, SAINT ESTEPHE)
* CHATEAUNEUF DU PAPE (syrah)
* HERMITAGE
* SAINT JOSEPH
* CROZES HERMITAGE
* CABERNET SAUVIGNON z Chile
* CABERNET SAUVIGNON z Connawara lub inne australijskie
* TANNAT z Urugwaju
* CAHORS
* SHIRAZ z Nowego Świata

powrót do strony głównej