o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

ďťż
SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursĂłw

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIĹťSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
   ENO 1W |  ENO 2 |  ENO PRO

 
WIEDZA O WINIE.
KURS PODSTAWOWY ENO PRO
DWUDNIOWE SZKOLENIE PRAKTYCZNE DLA RESTAURACJI I FIRM WINIARSKICH

(czas trwania: 14 - 16 godzin)

PRZYKŁADOWY PROGRAM KURSU

Dzień pierwszy
Przed południem:
1. Historia wina – wino w tradycji i kulturze (około 1/2 godz.)
2. Podstawowa wiedza o technologii produkcji win – czyli od winnicy do butelki (około 2 godz.)
3. Degustacja wybranych 2 gatunków win – praktyczne ćwiczenia w ocenie wina (około 1 godz.)

Po południu:
1. Wstęp do degustacji – jak rozpoznać i ocenić cechy wina decydujące o jego jakości i charakterze (około 1 i 1/2 godz.)
2. Degustacja wybranych 4 gatunków win – praktyczne ćwiczenia w ocenie wina (około 2 godz.)

Dzień drugi
Przed południem:
1. Przegląd najważniejszych krajów i regionów winiarskich. Zasady odczytywania etykiet winiarskich z Francji, Włoch, Węgier, Niemiec, USA, itd. (około 1 godz.) 
2. Klasyfikacja i typologia win. Zasady odczytywania etykiet winiarskich z Hiszpanii, Ameryki Łacińskiej i Australii (około 1 i 1/2 godz.)
3. Podstawowa profesjonalna wiedza sommeliera (handlowca) – część I (około 1 godz.)
  • zakup transport i przechowywanie win,
  • zasady podawania (prezentacji) win,
  • praktyczne ćwiczenia w podawaniu win (zasadach prezentacji i sprzedaży win).
Po południu:
1. Podstawowa profesjonalna wiedza sommeliera i handlowca - część II : dobór win do potraw (około 1 i 1/2 godz.)
2. Degustacja wybranych 6 gatunków win – praktyczne ćwiczenia w ocenie wina (około 2 godz.)

ORGANIZACJA KURSU
Zajęcia - prowadzone przez dwóch wykładowców - obejmują wykłady i zajęcia  degustacją 12 wybranych gatunków win. Uczestnicy szkolenia – po zdaniu egzaminu - otrzymują dyplom ukończenia kursu.

INFORMACJE DODATKOWE
Ostateczny program kursu oraz zestaw win są ustalane wspólnie z Klientem i dostosowane do jego życzeń i potrzeb. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że dobór nieodpowiednich win może zniweczyć sens i cel szkolenia, Collegium Vini zastrzega sobie prawo do decydującego głosu w tej kwestii.

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

powrót do strony głównej