o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
BIBLIOTEKA AKADEMII WINA ICEO


"101 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o winie"
Andrew Jefford


Notka wydawcy
O winach, ich smaku i aromacie można rozprawiać w nieskończoność. To niezwykły napój, który jakże często staje się łącznikiem z przeszłością, innym krajem, klimatem i stylem życie jego mieszkańców. Autor - smakosz i znawca win - barwnie opowiada o różnych regionach i sposobach uprawy winorośli oraz produkcji tego boskiego nektaru. Bardzo sugestywnie opisuje znaczenie jego koloru, smaku i tekstury. Nie pomija także roli zapachu w ocenie wina, formułując przekonanie: Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino, przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego przeżycia, którego doświadczasz, zanim weźmiesz wino do ust. Zamieszcza również cenne wskazówki, w jakiej temperaturze i w jakim szkle najlepiej smakują wina białe i czerwone, oraz wymienia potrawy, do których można je podawać, aby podkreślić bukiet smakowy dań.

Miejsce zamawiania książki
www.merlin.pl
Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Jak kupować wino
seria: Winoteka
Autor: Rudolf Knoll, Siglinde Hiestand
Tłumaczenie z j. niemieckiego: Jerzy Żabierek
Wyd. 1 (2001), str.80, format 132x205 mm, oprawa twarda, foliowana.
ISBN 83-7184-975-3


Notka wydawcy
Poradnik omawia różne możliwości zakupu wina m. in.: w sklepie spożywczym, markecie, sklepie specjalistycznym, bezpośrednio u producenta, za pośrednictwem firmy wysyłkowej, a nawet Internetu. Czytelnik znajdzie tu rady jak czytać etykiety, jak degustować wino i ocenić jego jakość, wskazówki jak wybrać wino w supermarkecie oraz adresy polskich importerów prowadzących sprzedaż klientom indywidualnym.

Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Najlepsze wina Europy
Praktyczny przewodnik po europejskich winach i winnicach




Notka wydawcy
Wino jak żywa istota ulega ciągłym przemianom, a jego amatorzy spragnieni są wiedzy o swoich ulubionych gatunkach najszlachetniejszego z napojów. Najlepsze wina Europy. Praktyczny przewodnik po europejskich winach i winnicach w lekki i przystępny sposób wprowadza Czytelnika w magiczny świat najpiękniejszych winnic i najlepszych win naszego kontynentu. Pięciu autorów książki – plantatorzy i producenci, najlepsi w swoim fachu, opowiadają o tradycjach winiarskich poszczególnych regionów, tłumaczą, w jaki sposób po smaku można poznać pochodzenie wina i czym różni się wino stołowe od kropli szlachetnego cru. Liczne wskazówki i rady: kiedy, gdzie, co warto zobaczyć i spróbować są zaproszeniem do podróży i degustacji od Portugalii poprzez Hiszpanię, Francję, Niemcy, Włochy aż po Grecję.

Miejsce zamawiania książki
www.twojstyl-ksiazki.com.pl 
Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO




Przewodnik Parkera po winach świata
Robert N. Parker Jr.


Spis treści tomu I
Wstęp do wydania polskiego
Podziękowania
Wprowadzenie

Jak posługiwać się tym przewodnikiem
Struktura książki
Regiony uprawy winorośli
Ocena producentów i plantatorów
Rocznik
Uwagi po degustacji i oceny punktowe
Podawane ceny
Rola krytyka wina
O winie
Jak kupować wino
Jak przechowywać wino
Dojrzewanie
Jak podawać wino
Wino do posiłku
Co dodano do waszego wina?
Wina organiczne
Ciemna strona wina
Rosnąca międzynarodowa standaryzacja stylów wina
Skutki nadmiernego dokwaszania, nadgorliwego klarowania i agresywnej filtracji
Wyśrubowane ceny win w restauracjach
Kolekcjonerzy a konsumenci
Budzące grozę praktyki
Chciwość producentów wina
Etyka i kompetencje autorów piszących o winie

Wielkie wino
Zdolność do zadawalania zarówno podniebienia, jak i intelektu
Zdolność do przykuwania uwagi degustatora
Intensywność aromatów i smaków połączona z lekkością
Smak rosnący z każdym łykiem
Nabieranie walorów z wiekiem
Wyraźna osobowość

Wina Zachodniej Europy - Francja
Alzacja



Winogrona i smaki Alzacji
Uwagi na temat win Vendange Tardive i Sélection de Grains Nobles
Ostatnie roczniki
Starsze roczniki
Istota alzackiego systemu Grand Cru
Główne Grand Crus Alzacji
Najsławniejsze Clos Alzacji
Bordeaux
Podstawowe wiadomości
Odmiany win czerwonych
Odmiany win białych

Główne Appellations
Omówienie roczników Bordeaux:1945-1998
Najlepsze wina w Bordeaux
Kupowanie win Bordeaux w formie kontraktów terminowych: pułapki i przyjemności
Słodkie białe wina Bordeaux: 1996 i 1997 Barsac/Sauternes
Ostatnie roczniki
Rzut oka na Barsac i Sauternes
Barsac i Sauternes z perspektywy człowieka dobrze poinformowanego

Szampania
Podstawy
Typy wina
Odmiany winogron
Bukiet i smak
Możliwości dojrzewania
Ogólny poziom jakości
Najważniejsze informacje
Strategia kupowania

Przewodnik po najlepszych rocznikach
Starsze roczniki
Dolina Loary
Podstawowe wiadomości
Dlaczego wina z doliny Loary są tak mało znane?
Rodzaje win
Odmiany winogron

Krótka podróż przez dolinę Loary (z zachodu na wschód)
Wina z Kraju Nantejskiego (Pays Nantais)
Wina z Andegawenii i Saumurois
Godne uwagi appellations
Czerwone i białe wina Turenii
Czerwone i białe wina Sancerrois
Strategia nabywcy



Przegląd roczników
Starsze roczniki
Langwedocja-Roussillon
Wielkie wina za rozsądną cenę
Główne obszary uprawy winorośli
Podstawowe wiadomości
Rodzaje wina
Odmiany winogron
Smak i aromat
Potencjał dojrzewania
Ogólny poziom jakości
Co trzeba wiedzieć
Strategia nabywcy
Wspaniałe wina musujące
Największe wina świata podawane z czekoladą
Cudowne Muscat

Prowansja
Podstawowe wiadomości
Rodzaje wina
Odmiany winogron
Smak i aromat
Potencjał dojrzewania
Ogólny poziom jakości
Najważniejsze informacje
Strategia nabywcy

Dolina Rodanu
Gatunki winogron
Wino czerwone
Wina białe

Appellations
Północny Rodan
Południowy Rodan
Możliwości dojrzewania
Poziom jakości

Północny Rodan
Côte Rôtie w skrócie
Condrieu w skrócie
Hermitage w skrócie
Crozes-Hermitage w skrócie
St-Joseph w skrócie
Cornas w skrócie
St-Péray w skrócie

Południowy Rodan
Côtes du Rhône w skrócie
Châteauneuf-du-Pape w skrócie
Gigondas w skrócie
Muscat de Beaumes de Venise w skrócie
Vacqueyras w skrócie
Tavel w skrócie
Lirac w skrócie

Ostatnie roczniki
Skorowidz 

Miejsce zamawiania książki
http://www.przewodnikparkera.pl/
Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO




Przewodnik Parkera po winach świata
Robert N. Parker Jr.
tom II




Notka wydawcy
Spis treści tomu II
Burgundia i Beaujolais
Côte d'Or
Podstawowe wiadomości - Burgundia
Rodzaje wina
Odmiany winogron
Smak i aromat
Potencjał dojrzewania
Wina czerwone
Wina białe







Ogólny poziom jakości
Najważniejsze informacje
Odrodzenie Burgundii
Ostatnie roczniki
Klasyfikacja plantatorów, producentów i négociants czerwonych burgundów
Gdzie są niedrogie czerwone burgundy?
Beaujolais



Uwagi na temat ostatnich roczników oraz ogólna charakterystyka dziesięciu crus Beaujolais
Najważniejsze (i prawdziwe) informacje na temat burgunda
Czerwony burgund
Wybrane komentarze po degustacji
Biały Burgund
Skorowidz 

Miejsce zamawiania książki
http://www.przewodnikparkera.pl/
Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO






Przewodnik Parkera po winach świata
Robert N. Parker Jr.
tom III




Notka wydawcy
Spis treści tomu III
Piemont
Podstawowe wiadomości
Rodzaje wina
Odmiany winogron
Aromat i smak
Wina czerwone
Rzut oka na regiony Barolo i Barbaresco
Uwagi na temat różnic między współczesnym a tradycyjnym stylem win Barolo i Barbareso
Wina ciałe
Potencjał dojrzewania
Ogólny poziom jakości
Najważniejsze informacje
Strategia nabywcy
Przegląd roczników
Starsze roczniki
Toskania i inne regiony Włoch
Podstawowe wiadomości
Rodzaje wina
Odmiany winogron
Aromat i smak
Potencjał dojrzewania
Ogólny poziom jakości
Najważniejsze informacje
Strategia nabywcy
Przegląd roczników
Starsze roczniki



Reszta
Inne ważne wina włoskie
Niemcy
Podstawowe wiadomości
Rodzaje wina
Odmiany winogron
Aromaty i smaki
Potencjał dojrzewania
Ogólny poziom jakości
Najważniejsze informacje
Ogólna charakterystyka dziewięciu najważniejszych regionów produkcji wina w Niemczech
Przewodnik po rocznikach
Starsze roczniki
Austria
Bliższe spojrzenie na nadzwyczajne słodkie wina Aloisa Krachera
Hiszpania
Podstawowe wiadomości
Rodzaje wina
Odmiany winogron
Aromaty i smaki
Potencjał dojrzewania
Ogólny poziom jakości
Najważniejsze informacje
Strategia nabywcy



Przewodnik po rocznikach
Starsze roczniki
Portugalia
Co kupować
Rodzaje porto
Przewodnik po rocznikach
Porto rocznikowe poszczególnych producentów
Wina stołowe
Roczniki
Australia
Gatunki winogron
Szczepy winogron
Wina czerwone
Wina białe
Rodzaje
Wina czerwone
Wina białe
Możliwość dojrzewania
Poziom jakości
Najważniejsze informacje
Strategia nabywcy
Roczniki
Inne roczniki
Nowa Zelandia
Argentyna
Chile

Skorowidz

Miejsce zamawiania książki
http://www.przewodnikparkera.pl/
Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO






Wina
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o produkcji, gatunkach i ich geografii.

C. Carmaniere
D. Maderon
P. Maderon




Notka wydawcy
Miejsce zamawiania książki
biuro@akademia winaiceo.org.pl
Wasze opinie: 1
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Wina białe
seria: Winoteka
Autor: Rudolf Knoll, Ulrich Schweizer
Tłumaczenie z j. niemieckiego: Hanna Elżbieta Pawłowska
Wyd. 1 (2000), str.80, format 132x205 mm, oprawa twarda, foliowana.
ISBN 83-7184-887-0



Notka wydawcy
Praktyczny poradnik przeznaczony dla koneserów białego wina oraz osób, które pragną poszerzyć swoją wiedzę na jego temat. Wyjaśnia, jaki wpływ na jakość wina ma odmiana winogron, położenie winnicy i pogoda w danym roku. Omawia czynniki decydujące o smaku wina, aromacie, jego zdolności do przechowywania i cenie. Książka przybliża regiony, gdzie wytwarzane są najważniejsze białe wina, podpowiada także jak je dobierać do potraw i podawać.

Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Wina burgundzkie
seria: Winoteka
Autor: Thomas Vaterlaus
Tłumaczenie z j. niemieckiego: Jerzy Żabierek
Wyd. 1 (2001), str.80, format 132x205 mm, oprawa twarda, foliowana.
ISBN 83-7184-144-2



Notka wydawcy
Słowo "burgund" kojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi winami czerwonymi. Jednak Burgundia jest krainą wielu
niespodzianek. To właśnie z Burgundii pochodzi Chardonnay - szczep białych winogron, który podbił świat.
Książka omawia cztery podstawowe czynniki decydujące o jakości wina: odmianę winorośli, glebę, klimat i rocznik. Zaprasza
w podróż po Burgundii, prezentuje jej rejony, winnice, winiarzy oraz najwspanialsze wina.

Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Wina czerwone
seria: Winoteka
Autor: Ursula Geiger Croci
Tłumaczenie z j. niemieckiego: Ewa Dąbrowska
Wyd. 1 (2000), str.80, format 132x205 mm, oprawa twarda, foliowana.
ISBN 83-7184-815-3



Notka wydawcy
Praktyczny poradnik na temat czerwonego wina. Omawia odmiany winogron, m.in.: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, z których powstają bardzo różne wina - od prostych, stołowych, po wyjątkowe wina na specjalne okazje. Książka podpowiada, jak przechowywać czerwone wino oraz jak i do jakich potraw je podawać. 
Ten poradnik dostarcza cennych informacji na temat wina i pozwala zdobyć wiedzę każdemu, kto chce dowiedzieć się czegoś więcej.

Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Wina Hiszpanii


Notka wydawcy
Po “Wielkiej Księdze Win Francuskich”, “Wielkiej Księdze Win Szlachetnych” i “Winach świata”, które prezentowały wina wszystkich kontynentów, czas na zapoznanie się z winami hiszpańskimi, tym bardziej, że w naszych sklepach i wielkich magazynach coraz częściej przeznaczona jest dla nich specjalna półka.
“Wina Hiszpanii” zawierają szczegółowy opis win i winnic wszystkich regionów Hiszpanii; wymienione są najlepsze wina, takie jak szlachetne Ribera del Duero czy doskonałe Rioja, i ich producenci, wyjaśnione tajemnice jakości oraz wytłumaczone oznakowanie etykiet.
“Wina Hiszpanii” odkrywają przed Czytelnikiem bogaty świat uprawy winorośli i wytwarzania win. Dobre zdjęcia i ciekawy tekst będą służyć jako przewodnik dla wszystkich koneserów.

Miejsce zamawiania książki
www.twojstyl-ksiazki.com.pl 
Wasze opinie

Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Wina kalifornijskie
seria: Winoteka
Autor: Thomas Vaterlaus
Tłumaczenie z j. niemieckiego: Jerzy Żabierek
Wyd. 1 (2001), str.80, format 132x205 mm, oprawa twarda, foliowana.
ISBN 83-7184-152-3



Notka wydawcy
Chardonnay, Zinfandel i inne szczepy winorośli znalazły na Zachodnim Wybrzeżu Stanów Zjednoczonych odpowiednie warunki klimatyczne i glebowe. Dzięki temu oraz za sprawą ambitnych winiarzy powstają w Kalifornii wina, które są coraz popularniejsze na całym świecie. Książka wyjaśnia wpływ warunków uprawy na smak wina, możliwości jego dojrzewania i na cenę. Podpowiada, jak dobierać wina do potraw. Lektura tego tomiku to szczególna forma podróży po Kalifornii, możliwość poznania jej regionów winiarskich, najbardziej znanych winnic oraz wytwarzanych w nich win.

Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Wina toskańskie
seria: Winoteka
Autor: Rolf Kriesi
Tłumaczenie z j. niemieckiego: Jerzy Żabierek
Wyd. 1 (2001), str.80, format 132x205 mm, oprawa twarda, foliowana.
ISBN 83-7184-096-9



Notka wydawcy
Chanti, Brunello oraz inne szlachetne wina toskańskie mają na całym świecie coraz więcej entuzjastów. Poradnik podpowiada jak wybrać dobre i najbardziej odpowiednie na daną okazję wino. Wyjaśnia też wpływ klimatu, odmiany winorośli i rocznika na smak oraz cenę wina.
Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Wina z Bordeaux
seria: Winoteka
Autor: Rolf Bichsel
Tłumaczenie z j. niemieckiego: Jerzy Żabierek
Wyd. 1 (2000), str.80, format 132x205 mm, oprawa twarda, foliowana.
ISBN 83-7184-855-2


Notka wydawcy
Wina z Bordeaux - Poradnik poświęcony jest regionowi dostarczającemu jednych z najlepszych czerwonych win na świecie, a także złocistych szlachetnych win słodkich i coraz wyborniejszych białych.
Książka dostarcza wielu cennych porad czym się kierować przy wyborze win z Bordeaux i do jakich potraw można podawać poszczególne jego rodzaje.

Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Wino
Ed Mccarthy, Mary Ewing-Mulligan
str. 352, format 164x234, oprawa broszurowa lakierowana
Wydawnictwo RM
ISBN: 83-7243-031-4


Notka wydawcy
Dzięki tej książce dowiesz się jak cieszyć się smakiem winnych gron. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie piłeś wina, po zapoznaniu się z tym poradnikiem odkryjesz bogactwo oczekujących Cię doznań. Dowiesz się, jak pije się ten napój, jak się go ocenia i w jaki sposób nazywa. Po zapoznaniu się z podstawowymi wiadomościami, autorzy zabiorą Cię na wycieczkę szlakiem najsłynniejszych winnic, podzielą się tajnikami kiperskiej wiedzy. Kolejna część książki to praktyczne porady dotyczące wybierania, kupowania i przechowywania win.

Miejsce zamawiania książki
www.rm.com.pl/sklep
Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO


Wszystko o winie
seria: Winoteka
Autor: Ulrich Schweizer
Tłumaczenie z j. niemieckiego: Hanna Elżbieta Pawłowska
Wyd. 1 (2000), str.80, format 132x205 mm, oprawa twarda, foliowana.
ISBN 83-7184-847-1


Notka wydawcy
Wszystko o winie - Książka jest zbiorem ogólnych informacji i porad na temat niezwykle różnorodnego i fascynującego świata win, na który składają się wina czerwone, różowe i białe, lekkie i perliste oraz ciężkie i treściwe. Wyjaśnia wpływ na jakość wina takich czynników, jak odmiana winorośli, położenie winnicy, rodzaj gleby i pogoda w danym roku. Poradnik odsłania tajniki profesjonalnej degustacji, uczy, jak formułować wrażenia przy ocenie wina i podpowiada, jakie wino nadaje się do określonej potrawy. Wiele fachowych terminów związanych z winem wyjaśniono w podręcznym słowniczku.

Wasze opinie
Wyślij swoją opinię
Zdaniem Akademii Wina ICEO
powrót do strony głównej