o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

ďťż
SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursĂłw

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIĹťSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
WINA TURECKIE
Wojciech Bosak

Turcja może pretendować do miana kolebki światowego winiarstwa. Odkrycia archeologiczne wskazują, że właśnie w środkowej i wschodniej Anatolii najwcześniej uprawiano winorośl i już sześć tysięcy lat temu tłoczono winogrona i wyrabiano wino. Anatolijskie prapoczątki sztuki winiarskiej potwierdza nawet Biblia, która mówi, że pierwsza winnica posadzona przez Noego znajdowała się na zboczach góry Ararat. Także współczesna Turcja zajmuje czwarte miejsce na świecie pod względem powierzchni upraw winorośli które obejmują tu aż sześćset tysięcy hektarów. Jednakże trudno jest tureckie wino znaleźć gdziekolwiek zagranicą, gdyż produkuje się go niewiele. Do jego wyrobu wykorzystuje się bowiem jedynie kilka procent tutejszych winnic. Reszta tych ogromnych plantacji daje rodzynki i winogrona deserowe, których Turcja jest największym światowym producentem.

Jakość win tureckich - w przeszłości bardzo różna - w ostatnich latach znacznie się polepszyła oraz zbliżyła do standardów i gustów europejskich. Albowiem jako muzułmanie Turcy nie mają własnej tradycji picia wina, a tutejsza produkcja jest przeznaczona głównie dla licznych turystów. Duża część win tureckich pochodzi z państwowego koncernu Tekel, kontrolującego ponad dwadzieścia wielkich posiadłości w całym kraju. Wśród sporej gamy dość popularnych win tej marki znajdziemy wyróżniające się jakością wina czerwone. Są to wina Hosbag i Buzbag produkowane w południowo-wschodniej części Anatolii oraz treściwe i mocne czerwone wino Buzubey wyrabiane w okolicach miasta Elazig z lokalnego szczepu bogazkarasi. W okolicach miejscowości Nevcehir-urgup, Nidge i Tokat koło Ankary powstają dobrej jakości świeże, wytrawne wina białe z lokalnych szczepów emir i nerince.

Najważniejszym regionem winiarskim kraju jest jednak Tracja, czyli europejska część Turcji. W okolicach miasta Tekirdag uprawia się zachodnie szczepy winorośli, jak riesling, chardonnay, cinsault i sauvignon, a tutejsi producenci stosują nowoczesne metody produkcji. Godne uwagi są białe wina Trakya Beyaz wytwarzane z francuskiego szczepu semillon oraz czerwone Trakya Kirmisi produkowane z lokalnych odmian papaz-karasi i adazkarasi. Najwyżej jednak cenione są czerwone wina pochodzące z posiadłości Villa Doluca położonej nad morzem Marmara. Oparte o znany z Beaujolais szczep gamay,  wina te są świeże i owocowe w smaku. Na wybrzeżu egejskim powstaje orzeźwiający muskat, białe wino o smaku świeżych winogron. W okolicach Izmiru kontynuuje się starą tradycję wytwarzania mocnych, czerwonych win smyrneńskich.

powrót do strony głównej