o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

ďťż
SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursĂłw

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIĹťSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10


WINA SYCYLII
Wojciech Bosak

Pierwsze winnice posadzili tu Grecy w VIII wieku p.n.e. Jest więc Sycylia najstarszym regionem winiarskim we Włoszech. Pochodzące z okolic Messyny złociste, słodkie Mamertino już w czasach rzymskich uznawane było za jedno z najwyśmienitszych win Italii. Również dzisiaj wyspa posiada najwięcej winnic spośród wszystkich włoskich regionów.

Przez wiele lat wina sycylijskie nie cieszyły się tak dobrą opinią, jak wina z Piemontu czy Toskanii. Gorący, niemal afrykański klimat sprzyjał dużej wydajności winnic i masowej produkcji niedrogich, lecz pozbawionych finezji i elegancji win. Wyjątkiem były wina słodkie, wspomniane już Mamertimo i przede wszystkim przesławna Marsala wyrabiana na zachodnim krańcu wyspy, wokół miasteczka o tej samej nazwie. Jest to wino wzmacniane destylatem, często z dodatkiem słodkiego syropu z gotowanego soku winogron, dojrzewające wiele lat w drewnianych beczkach.

W ostatnich latach tutejsi winiarze sporo zainwestowali i zaczęli stosować nowoczesne technologie produkcji. Obok prastarych, lokalnych szczepów winogron, jak białe catarratto, grillo i inzolia, czy czerwone calabrese i nerello, sadzi się modne na całym świecie odmiany chardonnay, cabernet sauvignon i merlot. Produkowane obecnie wina stały się lżejsze, bardziej aromatyczne, czyste i owocowe w smaku.

Szczególną estymą cieszą się wina wytrawne pochodzące z wulkanicznych zboczy Etny. Większość z nich to wina czerwone ze szczepu nerello mascalese, ciemnorubinowe, treściwe i pełne owocowych aromatów. Wyrabia się tu również lekkie, delikatne wina białe. Inne godne uwagi wina sycylijskie, to białe wytrawne Alcamo z zachodu wyspy oraz czerwone, bogate w alkohol wino Faro z okolic Messyny.

Dwa naprawdę fascynujące wina deserowe pochodzą z położonych u wybrzeży Sycylii małych wysepek Liparyjskich. Produkowane z suszonych na słońcu winogron Malvasia delleLipari i Moscato di Pantelleria, to wina mocne i słodkie, niezwykle bogate w aromaty kwiatów, ziół i dojrzałej brzoskwini.



powrót do strony głównej