o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

ďťż
SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursĂłw

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIĹťSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10


WINA MAROKAŃSKIE
Wojciech Bosak

Wprawdzie tradycje Marokańskiego winiarstwa sięgają czasów starożytnej Mauretanii, to jednak po podboju arabskim w VII wieku n.e. tutejsze winnice całkowicie zaniknęły na długie stulecia. Dopiero po roku 1912, po ustanowieniu francuskiego protektoratu uprawy winorośli znów pojawiły się w krajobrazie. Do dzisiaj w marokańskich winnicach dominują znane z południa Francji szczepy czerwone, jak Cinsault, Carignan, Grenache, Alicante Bouschet oraz Cabernet, a także białe Clairette i Grenache blanc. Również produkowane w Maroku wina zdają się być wariacją na temat win prowansalskich, czy langwedockich. Białe nie wyróżniają się specjalną jakością i trudno wśród nich znaleźć coś naprawdę interesującego.

Czerwone wina marokańskie nie oznaczają się w prawdzie nadzwyczajną finezją, ale trzeba przyznać, że są dość solidne i dobrze zbudowane trunki zdolne zadziwić głęboką barwą, mocą i siłą aromatu. Według dzisiejszych gustów i standardów mogą się wydawać nieco staroświeckie i „chłopskie”, jednak zadziwiająco dobrze komponują się z potrawami miejscowej pikantnej kuchni. Wśród nich znajdziemy również gatunki całkiem przyzwoite, nie pozbawione odrobiny szlachetności. Wysoką renomą cieszą się wina pochodzące z okolic Rabatu i Meknesu, uważane przez niektórych za najlepsze w kraju. Oznaczają się one piękną, ciemnoczerwoną barwą i złożonym aromatem. Warto też spróbować wyrabianych w regionie Coteaux de Daiet pikantnych i garbnikowych win nadających się do dłuższego leżakowania. Podobne do nich są wina Dar bel-Hamri z okolic Sidi Sliman.

Godne uwagi są także wina różowe, zwłaszcza te pochodzące z regionu Berkan na północnym wschodzie kraju. Najlepiej pić je jako wina młode i dobrze schłodzone. Prawdziwą specjalnością Maroka są tak zwane wina szare (vin gris), czyli wina różowe o bardzo jasnej barwie, niemal białe, produkowane na południe od Casablanki. Najlepsze ich przykłady to wytrawne, owocowe w smaku wina Demnata i Guerruan.



powrót do strony głównej