o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
ENOLOGIA - NAUKA O WINACH I ICH PRODUKCJI NA SYCYLII 
Sycylia jest drugim po Apulii regionem pod względem wielkości produkcji wina - rocznie wyrabia się tam dziewięć milionów hektolitrów.

Niekwestionowane pierwsze miejsce zajmuje Sycylia pod względem powierzchni winnic (150.000 hektarów upraw odmian do produkcji wina), co w przeliczeniu stanowi 15% terytorium kraju.

Trzydzieści procent produkcji (dwa miliony hektolitrów) przeznacza się na eksport, przede wszystkim do krajów Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych, Kanady i Japonii.

Od roku 1995 produkcja wina na Sycylii przeżywa prawdziwy renesans, co zawdzięcza kilku wielkim producentom, takim jak Realeali, Duca di Salaparuta i Donnafugata, którzy zdobyli już trwałą pozycję w winiarstwie włoskim i światowym.

Rozwój enologii skłania coraz większą liczbę producentów do obierania drogi jakości oraz jak najlepszego wykorzystywania zalet obszarów, na których działają.

Oczywiście nie wszystko wygląda tak różowo. Jeszcze obecnie ogromna część winnic sycylijskich przeznaczona jest do produkcji masowej i pozbawionej nadzoru, brakuje także powszechnej świadomości i poczucia przedsiębiorczości.

Niemniej funkcjonują znaczące przedsiębiorstwa, które pozwalają wierzyć w poprawę sytuacji, istnieją także odmiany winorośli, takie jak "grecanico", "inzolia" czy "nero d'avola", które mogłyby stworzyć podstawy do sporządzenia wykazu miejscowych odmian oraz rozwoju w obecnym stuleciu upraw winorośli najwyższej jakości.

Zaczynają działalność młodzi przedsiębiorcy, tacy jak Planeta, Rallo, Tasca, Fazzio, Firriato, Scammacca, Nicolosi, La Lumia, Geraci, Murana - profesjonaliści, którzy pracują z pasją w nowej rzeczywistości - rzeczywistości win sycylijskich najwyższej jakości.

Ale to nie koniec. Wielką nowością ostatnich lat jest wkroczenie na najlepsze salony win włoskich giganta sycylijskiego winiarstwa, Settesoli di Menfi, który rozpoczął uprawę szpalerową dawnych winnic nero d'avola i wprowadził odmianę cabernet sauvignon, rozpoczynając produkcję win jednoodmianowych i mieszanych.

Settesoli jest spółdzielnią, która produkuje wino z ponad 500 tysięcy kwintali winogron i butelkuje ponad 100 tysięcy hektolitrów wina. Niestety - zbyt wiele wina jest jeszcze sprzedawane luzem.

Te istotne fakty oznaczają, że dzieje się coś naprawdę ważnego w obszarze zmian strukturalnych w produkcji wina na Sycylii.

W ostatnich latach wielkie koncerny, takie jak Zonin, GIV, Marzotto-Santa Margherita czy ILVA nabyły lub nabywają spółki regionalne, setki i tysiące hektarów na najlepszych obszarach wyspy.

Rezultatem będzie całkowita "zmiana skóry" branży winiarskiej na Sycylii i być może marzenie o powstaniu nowej, śródziemnomorskiej Kalifornii - przynajmniej pod względem produkcji wina - spełni się szybciej, niż można to sobie wyobrazić.

więjcej zdjęć


powrót do strony głównej